вівторок, 27 квітня 2010 р.

ДОЦЕНТ

Після катинської лекції у п'ятницю мене покликав завкафедри. Ми обговорювали не тількі ту лекцію. Напередодні до Харкова завітав профільний міністр. "Говоря словами одного харьковского доцента, высшее образование Украины из-за демографии ожидает Армагеддон," - циганська пошта нашої кафедри донесла ці слова Дмитра Табачника вимовлені на колегії МОН у рідному місті. "Біжи швидше до ректора: раз міністр сказав що ти - доцент, значить - доцент!" - жартував шеф.

Дмитро Володимирович розлого цитував мою статтю "Кінець освіти": "Вищу освіту очікує Армагеддон". Спочатку у газеті "2000", а потім - на тій самій колегії МОН:

" Шановні колеги!
Сьогодні в Україні навчається 2.6 млн. студентів.
Більшість з них народились у 1988 – 1992 роках. Через 10 років до вищих навчальних закладів вступатимуть абітурієнти генерації 1997 – 2001 років, при цьому народжуваність у цей період була удвічі меншою. І це при тому, що не всі з них будуть студентами. Ви розумієте, що це призведе до зменшення обсягів навчального навантаження у вищих навчальних закладах, а значить до закриття не тільки окремих спеціальностей, але й кафедр, факультетів. Треба буде закрити щонайменше третину українських академій і університетів. Для вищої освіти це буде справжній «Армагедон». Щоправда, згідно з першоджерелом, ті хто залишаться – потраплять у «Царство боже»…"

Саме так закінчувалася доповідь міністра. Ці слова швидко були розтиражовані інформ-агенціями. На запит "табачник + армагеддон" Google видає вже 9000 згадувань.

Цікаво, що собі ректори про все це думають? Бо попри такий широкий розголос, жодної реакції з боку генералів вищої освіти поки не чути. Від шоку не отямилися?

Першоджерело - на оппозиційному до ДВТ (і не тільки до нього) сайті ZAUA: 1 частина та 2 частина.

2 коментарі:

  1. так хотів знайти оригінал. на вказаних лінках "1 частина" і "2 частина" чекає тільки таке:
    "ПОМИЛКА
    Сторінки, яку Ви шукали, не існує. Перевірте, будь ласка, правильність введених даних."
    ігор

    ВідповістиВидалити
  2. Ігоре, дійсно, сайт ZAUA.org у старій версії громадського ресурсу не існує. Всі матеріали його архіву можна знайти на сайті TEXTY.org. "Кінець освіти" - тут: http://texty.org.ua/pg/article/editorial_1/read/5656/Nastupnogo_navchalnogo_roku_ne_bude_Vyshi_potribno_skorochuvaty_tam_nemaje_komu_vchytysa

    і тут:
    http://texty.org.ua/pg/article/editorial/read/6692/KINeC_OSVITY_Shho_robyty_z_vyshamy_koly

    ВідповістиВидалити