суботу, 26 вересня 2009 р.

Я У ШОЦІ!



Вночі не спав. Ввечері дивився прем’єру “Великої політики з Євгеном Кисельовим”. А потім перемкнувся на “Шустера”. І я у шоці!!! Оце написалося.

Фото з www.3s.tv

ОПУБЛІКУВАЛИ НА ZAUA
та на "Телекритиці"

Ввечері минулої п’ятниці до студії програми «Шустер.live» увірвалося троє депутатів від Партії регіонів. Формат програми передбачав діалог прем’єр-міністра України із журналістами. Депутати, що увірвалися, зірвали ефір. Протягом усього часу вони не давали журналістам ставити питання, перебивали прем’єра, затикали рот ведучому. На початку програми одна із порушниць спокою поводилася дивним чином, не знаходила собі місця в студії, намагаючись зігнати з місця спочатку одного з присутніх журналістів, а потім – глядача. Наприкінці програми депутати звинуватили ведучого у подвійній грі на користь прем’єра: нібито Вона поставила ведучому умову, аби той не запрошував інших політиків, але він порушив цю обіцянку і запросив депутатів на ефір, не попередивши про це ані журналістів, ані премєра, ані депутатів у тому, що не попередив інших учасників програми про зміну формату. Ведучий не погодився із таким трактуванням подій.

Спостерігати за програмою було моторошно. Депутати, прикриваючись правом на рівні можливості і свободою слова позбавили можливості говорити журналістів. Це був абсолютний сюрреалізм. З їх слів і поведінки виходило, що кожний депутат, виправдовуючи свої дії подібними мотивами, може являтися на будь-який ефір, будь-якої програми і брати у ній участь у такій ролі, як їм заманеться. Іванна Коберник, одна з присутніх журналісток прямо запитала, чи будуть вони тепер приходити на новини і ставати за спиною ведучих? Найжахливіше було те, що цього разу це їм вдалося. Наприкінці програми вони практично відсторонили Савіка Шустера від ведення програми, а прем’єра – від мікрофона. Вона мусила піти. Очевидно – працювати.

Мушу констатувати три неприємні речі.

1. Регіонали загралися. Їх остаточно залишило почуття міри. Коли вони кілька місяців поспіль поводяться у Верховній Раді як мавпи у джунглях – то було складно зрозуміти, неможливо забути, але до того можна було звикнути. Тепер вони все частіше переносять дикі звичаї сесійної зали далеко за її межі. А до цього звикати не хочеться.

2. Це виклик для всіх, але найперше – для журналістів. Їм чітко дали зрозуміти, що їх вважають продажними особами. А таким не варто довіряти серйозної справи розмови із політичними конкурентами. Очевидно, двоє дурнуватих жінок і один туповатий чоловік із депутатськими значками вважають, що питання журналістів з кількох десятків ЗМІ та двох країн не варті уваги глядачів. Виникає питання: що вони дозволятимуть собі далі у стосунках із представниками ЗМІ?

3. Найнеприємніше, що на фоні нахабних і, ще раз повторю, дурнуватих витівок депутатів, прем’єр справляла найпривабливіше враження. На такому тлі навіть Баба Яга буде виглядати Жанною д’Арк. Отже, регіонали несподіванно для себе підіграли прем’єру Тимошенко у передвиборчій грі.

Що далі? Очевидно, що Савіку прийдеться давати пояснення громадськості. Чим швидше – тим краще. Попри великий рівень довіри глядача і репутацію Шустера ситуація мала двозначний вигляд. Також очевидно, що на вході у студію прийдеться ставити великі залізні двері із замками від непроханих гостей. Що стосується журналістського цеху – найскладніше буде навчити поважати себе. Почати можна з того, щоби забути на якийсь час імена тих трьох депутатів. Потім, їх можна буде згадати у некролозі. Звичайно – у політичному некролозі. Отже: «прохання ігнорувати»! Томущо.

6 коментарів:

  1. Суперове шоу було. На його тлі програма Кисельова виглядає якимось кисельом.

    ВідповістиВидалити
  2. Ну, я вже все сказав: мені від того шоу було зле. Не спав (реально до 5-ї ранку). Може для глядача така драчка - то прикольно. Але те, що робили політики, нищить журналістську професію. Я працював із Шустером у "Великих Українцях", трохи його знаю. Знаю на що він здатний, і на що ні. Трохи знаю про ту навіжену, яка скакала по всій студії (на радіо "Свобода" вона якось звільнила свою вагітну (!) підлеглу-журналістку, яка відмовилася їй каву підносити), трохи чув про її афери із київською квартирою, і іще трохи знаю про неї, про що тут і згадувати не хочу. Бридко. Тому більше вірю Шустеру. Але тут не питання довіри-недовіри. Тут проблема існування журналістики, як інструмента суспільства, незалежного від політиків. Хотілося б без оговорок сказати сказати, що журналістів не дарма називають "вартові демократії". Але коли ток-шоу відбуватимуться ТАК - такого ніколи не станеться. :(

    Щодо Кисельова. Це його перше ток-шоу після 10-річної перерви. Очевидно, що деякі навички треба буде відновлювати. Треба врешті-решт було звикнути до нової студії, і запам'ятати, де камери стоять! Це правда не просто! Знаю, що програма готувалася не просто з колес, але хіба не з крил! :)Очевидно, що спочатку було помітно, що він дуже хвилюється. Пройде іще 2-3 програми і все буде просто супер. Перші два блоки подивився із задоволенням. Третій мені був не дуже цікавий в принципі, тому й переключився на Шустера. А там - ТАКЕ!..

    ВідповістиВидалити
  3. усе набагато, набагато гірше -- це обличчя 30% українців. я стверджую, що якщо дати владу 30% виборців, які голосують за ПР, то вони поводитимуться так само, як оті три депутати. з меньшою верогідністью я можу стверджувати, що десь 30-40% усіх інших виборців нічим не кращі.
    і питання не у відносинах журналіст-депутат, питання у відносинах громадянин-громадянин. нема культури людских стосунків, нема поваги одне до одного, нема теми для розмов окрім політики и "погана держава, погана влада".
    ти вважаєшь, що якщо журналісти почнуть ігнорувати цих трьох щось змінется? знайдуться інши троє, четверо, десять, легіон. їх сотні, тисяці, їх мільйони, які живуть за принципами "бєз лоха і жизнь плоха" та "прав тот, у кого больше прав".
    вперше в житти мені не хотілося повертатися до України. вісімнадцять рокі моя країна є країною мрій -- мрій про те, як все мати і так, щоб нічого не робити. оце справді бридко.

    ВідповістиВидалити
  4. Блин я вообще в шоке как в политике может находится человек который считает что дважды два - пять =)

    ВідповістиВидалити
  5. Хлопці, я розумію, що єдине що ми точно зможемо з ними зробити - це їх пережити! :)

    Ну, і намагатися переконати інших, аби вони (ті політики) хоч трохи думали про наслідки своїх дій, коли щось роблять.

    ВідповістиВидалити