суботу, 5 лютого 2011 р.

ПОЗНАНЬ


Рідкісний випадок, коли не спиться, але й не пишеться, не редагується, не... тобто з'явилася нагода кілька обіцяних фото з Познані показати.

Сказати чесно, Познань програє і Торуню, і Кракову. Ті два міста мають свій настрій, і легенди, і міф... У Познані також є все - історія (врешті-решт Польща хрестилася саме тут), то також "перша столиця" країни. Авжеж, є кілька туристичних атракціонів - місцева говірка, механічні козлики на міській ратуші, Ринок, який вписаний до Реєстру спадщини ЮНЕСКО - ніби є все, а настрою нема! Чи то моє суб'єктивне?


А іще, на відміну від Торуня чи Кракова тут не подивишся на міську панораму - Познань пласка, як тарілка. 







По порядку. Кафедра перебудовувалася кілька разів, але історично - це польська Десятинна і Софійський собор разом взяті. Тут поховані засновники Польської державності - князь Мешко І та король Болеслав Хоробрий. У Золотій каплиці встановлені їх скульптурні зображення. 

Мешко хрестив Польщу, то відповідно зображений із хрестом. Болеслав Хоробрий тримає в руках "Щербець" - меч, який за легендою, він пощербив о Золоті ворота Києва. Легенда, щоправда не розповідає, як Болеслав з Києва пішов. Є іще один нюанс в цій історії: коли Болеслав був у Києві - Золотих ворот ще не було. Тим не менш, перший польський король - то іще й перший польський турист до Києва. Врешті-решт туди він прибув на запрошення свого зятя - Святополка. Ми його пам'ятаємо як Окаянного.




На цьому історії досить. Міський Ринок і мене впізнаєте самі.

Ваш AZ 












Немає коментарів:

Дописати коментар