вівторок, 2 лютого 2010 р.

NEWSWEEK про ЯНУКОВИЧА



Це написав не я. Це написав польський NEWSWEEK. Я набрався нахабства перекласти. Ніби нічого такого. Але мені стало цікаво як сприймають за західним кордоном фаворита президентських перегонів.



Віктор Янукович – професор серед козаків

Міхал Кацевіч з Запоріжжя

1 лютого 2010 Newsweek.pl

Із скороченнями
Ми провели один день виборчої кампанії з Віктором Януковичем. Кампанія лідера «блакитних» досконало зрежисована, а фаворит недільних президентських виборів 7 лютого справляє враження впевненого у виграші.
У Запоріжжі у минулу п’ятницю падав густий сніг, а морозне повітря не заохочувало до прогулянок по заваленим сніжними кучугурами вулицях. Попри це місто справляло враження, ніби святкувало найбільше свято. На вулицях через кожні кілька сотень метрів стоять групки людей вбраних у небесні кольори, в барви Партії Регіонів. Вони махають блакитними прапорами на пластикових держаках (держаки ці, власне розкладні вудки, користуються в Україні постійною популярністю від часів «Помаранчевої революції», як основний елемент вуличної пропаганди партійних барв). Все, що завгодно для свого коханого вождя, Віктора Януковича.
Він приїхав до Запоріжжя як тріумфатор, усюди його вітали добре відрежисованим ентузіазмом. Бо за цілий день стояння на морозі і махання небесними хоругвочками платили від кількадесят до ста з гаком гривень. Для Запоріжжя це немало. Кожна групка вітальників мала свого хорунжого, озброєного радіотелефоном і справно скеровуючого кохаючих гроші Януковича виборців у наступне місце, як тільки кавалькада броньованих автомобілів кандидата у президенти їхала далі.
У Запоріжжі на Януковича усюди чекали повні під зав’язку зали, університет, музей. Кожна зустріч з юрмами виборців тривала не більше 20 хвилин. У кожнім місці Янукович лишав пригорщу обіцянок і намагався справити враження доброго хазяїна у стилю радянських секретарів епохи Брежнєва. На Хортиці (острів на Дніпрі, історичне місце розташування Запорізької Січі) кандидат у президенти посеред вишикуваних козаків присягнув на гетьманській булаві XVII століття і на шаблі, що обдарує козацьку братію спеціальними правами, буде боронити кордони України і… проведення Евро 2012.
У залі медичного вишу кандидат на президента пояснював студентам і викладачам таємниці економіки, які мали б перетворити Україну на провідну світову потугу вже протягом року. Професор Янукович (злослови та політичні опоненти часто називають його прФФесором, бо той десь колись у анкеті зробив орфографічну помилку) полишивши вивчений текст промови, пояснив «простым русским языком» , що вистачить підвищити пенсії у кілька разів. Розкрив секрет як заробити на виробництві сталі, яку треба обробляти глибше, щоби продавати не за сто доларів за тону, а за 40 тисяч. Більшість господарських гасел Януковича, таких як розвиток малого бізнеса, чи розвиток урядових проектів у промисловості, нібито списана з передвиборчої програми Дмитра Мєдвєдєва в Росії і антикризових пакетів Владіміра Путіна. Запорізька інтелігенція обіцянки космічних зрушень, що лилися із вуст лідера Партії Регіонів, сприйняла із повною вірою, що сама перемога геніального економіста з Донецька врятує Україну.
Суворі металурги, робітники та козаки з промислового Запоріжжя вірять Януковичу, коли той по-російські розповідає байки про те, як підняти економіку за кілька місяців. Проте не хоче слухати такі саме неправдоподібні казочки, що розповідає емоційним сопрано головна опонентка Януковича – Юлія Тимошенко. І річ не у змісті казок. Незграбний Янукович, який у вільному спілкуванні не може дати собі ради, бо звик до мови, прикрашеної такою кількістю російських матюків, що без них йому важко перевести подих, Янукович з кримінальним епізодом у минулому, Янукович, про якого найближчі соратники з жахом розповідають, що бува вирішує справи за допомогою кулака – такий Янукович подобається на промисловому Сході і Півдні України. Люди, які його підтримують у Донецьку, Луганську, чи в Запоріжжі мають часто подібне минуле і життєвий досвід. Їх долями розпоряджалася жорстка дійсність радянської індустріалізації. Не можуть вони зрозуміти Юлію Тимошенко, що вдає з себе Неньку-Україну. Для них свояк Віктор Янукович, що постійно потрапляє у якісь смішні ситуації, є більш вартий довіри. Специ зі штабу ПР добре про це знають і не поспішають шліфувати твердий діамант з донецьких копалень на брильянт, що милував би око та вухо європейське.

6 коментарів: